servers

VPN services zijn een belangrijk instrument geworden om de groeiende Internettoezichtdreiging tegen te gaan, maar helaas ga je niet met alle VPNs zo anoniem surfen als je zou hopen. Het is zelfs zo dat sommige VPN services de IP-adressen en andere privégegevens van gebruikers maandenlang opslaan. Om erachter te komen hoe anoniem VPNs nu echt zijn, zijn de grootste providers naar de opslag van gegevens en hun privacy gevoelig beleid gevraagd.

Tegenwoordig zijn de meeste Internetgebruikers zich er goed bewust van dat bijna alles dat zij op het Internet doen opgeslagen of in de gaten gehouden wordt.

Om ervoor te zorgen dat hun IP-adres niet zichtbaar is voor de rest van het Internet hebben miljoenen mensen zich aangemeld bij een VPN service. Door het gebruiken van VPN kunnen gebruikers het internet anoniem gebruiken en mee gluren voorkomen.

Helaas zijn niet alle VPN services zo anoniem als ze zeggen te zijn. Dat blijkt uit verschillende incidenten uit het verleden.

Omdat bleek dat er veel vraag naar is hebben wij voor u onze beoordeling met betrekking tot VPN services en welke gegevens zijn bijhouden geregisteerd zo dat u ze makkelijk kunt vergelijken. Naar aanleiding van vragen over opslag van gegevens hebben we VPN providers ook gevraagd naar hun privacy beleid, zodat toekomstige gebruikers een geïnformeerde keuze kunnen maken.

De volgende vragen zijn gesteld aan de providers die vpn verbindingen beschikbaar stellen.

  • Slaat u ENIGE logs op waarmee u een IP-adres en een timestamp kunt koppelen aan een gebruiker van uw service? Zo ja, welke informatie slaat u precies op en voor hoe lang?
  • Onder welke jurisdictie(s) werkt uw bedrijf?
  • Welke tools gebruikt u om misbruik van uw service in de gaten te houden en te ondervangen?
  • Gebruikt u externe e-mailproviders (bijv. Google Apps) of support tools (zoals Live support, Zendesk) die gegevens vasthouden die aangeleverd zijn door gebruikers?
  • In het geval dat u een DMCA takedown notice, of Europese equivalent, ontvangt, hoe gaat u hier dan mee om?
  • Welke stappen worden genomen wanneer een geldig gerechtelijk bevel van uw bedrijf vraagt om een actieve gebruiker van uw service te identificeren? Is dit ooit gebeurd?
  • Heeft uw bedrijf een “warrant canary” of een vergelijkbare oplossing om klanten te attenderen op geheimhoudingsbevelen?
  • Is BitTorrent en ander file-sharing traffic toegestaan op alle servers? Zo niet, waarom?
  • Welke betaalsystemen gebruikt u en hoe zijn deze verbonden aan individuele gebruikersaccounts?
  • Wat is de veiligste VPN verbinding en het veiligste versleutelingsalgoritme die u uw gebruikers aan zou raden? Biedt u tools zoals “killswitches” aan wanneer de verbinding verbroken wordt en geeft u DNS leak protection?
  • Maakt u gebruik van uw eigen DNS servers? (zo niet, welke servers gebruikt u wel?)
  • Heeft u fysiek controle over uw VPN servers en netwerk of worden ze uitbesteedt en beheerd door derden (zo ja, door wie)? Waar is de locatie van uw servers?

Wij hebben de reacties van de verschillende VPN providers ontvangen en verwerkt per merk, in hun eigen woorden. In sommige gevallen hebben we gevraagd om verduidelijking.

Let er alsjeblieft op dat verschillende VPN bedrijven gegevens op een één of andere manier opslaan. Daarom hebben we de reacties ingedeeld in een categorie van providers die geen gegevens bijhouden en providers die wel gebruik en/of sessies bijhouden. Deze vragen lijst heeft geleid tot een duidelijk overzicht van de beste vpn servers.

De onderstaande afbeelding laat goed zien hoe de VPN tussen de computer en het internet instaat waardoor het lijkt als of de verbinding van af de virtual server komt

VIRTSERV

Anoniem surfen doe je zo

Sinds een paar jaar is privacy op het internet een ‘hot item’. Vroeger maakten we ons weinig zorgen over onze anonimiteit, maar daar is met de opkomst van internetcriminaliteit en spionerende instanties verandering in gekomen. Als je aan het internetten bent, wil je natuurlijk niet dat er altijd iemand over je schouder meekijkt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je te beschermen tegen nieuwsgierige ogen. Hier lees je meer over anoniem internetten: wat je kunt doen om je ip-adres te verbergen, welke software je kunt installeren, maar ook hoe je er zelf voor zorgt dat niemand inzicht krijgt in jouw webgeschiedenis.

 

Wis je web geschiedenis

Voordat je overgaat tot het installeren van software, is dit de makkelijkste optie om je internetactiviteit verborgen te houden. Als je regelmatig je geschiedenis wist, kunnen andere gebruikers van je computer in ieder geval niet zien op welke sites je geweest bent. Je web geschiedenis wissen is uiterst eenvoudig: Je klikt in je browser op Geschiedenis en ziet vervolgens de sites die je de afgelopen tijd bezocht hebt. Dan kun je aangeven of je je hele geschiedenis wilt wissen, of slechts een gedeelte, bijvoorbeeld een enkel webadres. De precieze plek van de Geschiedenis-knop kan tussen de bestaande browsers verschillen, maar het is altijd goed te vinden.

Privé browsen in een web browser

anoniemDe volgende stap is om privé te browsen. Op deze manier hoef je je webgeschiedenis niet te wissen, want het wordt niet eens opgeslagen. Zodra jij de incognitomodus van je browser activeert surf je om meerdere redenen een stuk beter beschermd tegen pottenkijkers. Voor jou als gebruiker verandert er eigenlijk weinig. Je kunt gewoon alle sites bezoeken die je ook in de normale modus bezoekt. Het grote verschil is dat alle geschiedenis, cookies en zoekgeschiedenis worden verwijderd wanneer je je incognitovenster weer sluit. Zo blijven er geen bestandjes achter op je computer waarmee te traceren is welke sites je hebt bezocht. Downloaden en sites aan je favorieten toevoegen kan nog wel gewoon. Zo haal je alleen binnen wat je zelf wilt.

De incognitomodus heeft ook een aantal minder prettige kenmerken. Het is belangrijk om te weten dat gebruik van de incognitomodus betekent dat je niet direct veilig of verborgen bent. Downloads die door een virus geïnfecteerd zijn kunnen bijvoorbeeld nog steeds op je pc terechtkomen. Als je illegaal downloadt kan dit bovendien nog steeds naar je computer worden getraceerd. Ook zijn er verschillende praktische redenen te noemen waarom incognito surfen niet ideaal is. Als je een goede site hebt gevonden die je later nogmaals wilt bezoeken, staat deze helaas niet meer in de geschiedenis van je browser. Ook werken sommige applicaties misschien niet wanneer je incognito surft. Het is dus een kwestie van de voordelen tegen de nadelen afwegen, of voor een meer geavanceerde manier van anoniem browsen gaan.

 

Wat is een proxy server

Je hebt vast wel eens van de term ‘proxy’ gehoord. Een slimme methode om geheim internetten mogelijk te maken. Maar wat is een proxy eigenlijk? Een proxy is een soort server die tussen jouw IP-adres en de sites die je bezoekt in staat. Je IP achterhalen is zo erg moeilijk voor anderen, omdat al je communicatie met websites via de proxy verloopt. Bestanden die je downloadt worden via de proxy omgeleid voordat ze bij jou terecht komen. Je krijgt als het ware een ander IP adres waardoor je niet meer te traceren bent. Er zijn op het internet genoeg proxys te vinden waar je van gebruik kunt maken. Het kost je maar weinig moeite om er eentje te vinden maar je voorkomt er wel mee dat je gevolgd wordt.

Het verschil tussen een proxy en een VPN is dat de proxy vaak gebonden is aan je web browser. Dit wel zeggen dat alleen je webbrowser bijvoorbeeld Firefox verbinding maakt via de proxy en daarmee alle programma’s die rechtstreeks verbinding maken of via een andere browsers waar je geen proxie hebt ingesteld en dus is je ip adres zichtbaar. Door gebruik te maken van VPN server lopen  alle internet verbinding via de VPN tunnel ongeacht welk programma of welke browser je gebruikt.

Geen last van vervelende blokkades

Naast een handig wapen tegen privacy schending biedt een proxy je ook meer vrijheid op het internet. In sommige landen worden veel internetsites verboden, omdat ze bijvoorbeeld niet stroken met de ideeën van de overheid. Ook in Nederland kan het wel eens voorkomen dat bepaalde sites geblokkeerd worden, bijvoorbeeld door de beheerder van je computernetwerk. Om te ontkomen aan censuur kun je daarom gebruik maken van een proxy. Je surft dan via een IP adres waarvoor het niet verboden is om een bepaalde site te bezoeken. Als je bijvoorbeeld in het buitenland bent, maar je wilt wel gebruik maken van alle Nederlandse sites, kun je voor een Nederlandse proxy gaan. Met een klik op de muis ben je van nationaliteit veranderd. Worden websites geblokkeerd, dan merk jij daar niks meer van.

Het gebruik van een open proxy

Je IP verbergen door middel van een proxy kan op verschillende manieren. De meest gebruikelijke manier is misschien wel een open proxy. Hier hebben alle gebruikers van het internet toegang toe. Er zijn verscheidene sites op internet die lijsten tonen met open proxies. Door er eentje uit te kiezen, wordt je IP adres verborgen en surf je dus een stuk anoniemer. Er kleven wel een aantal risico’s aan open proxies. Voor de gebruiker kunnen ze traag zijn, doordat er veel andere gebruikers tegelijkertijd achter de proxy zitten. Degene die de proxy heeft opgesteld loopt ook het risico dat er gevaarlijke bestanden via zijn netwerk worden verzonden en gedownload. Daarnaast zijn er tegenwoordig methodes om alsnog de identiteit van de gebruiker van een proxy te achterhalen. Anoniem surfen op internet is dus met een open proxy niet altijd gewaarborgd.

Wat je ook kunt doen is een addon installeren in je browser waar je je proxy kunt instellen. Een veel gebruike is  FoxyProxy die zo wel voor Firefox en Chrome beschikbaar is.

Nog meer anonimiteit

Je IP adres afschermen door middel van een proxy kan ook op een andere manier. Er zijn namelijk ook zogeheten ‘reverse proxies’ op het internet te vinden. Deze zorgen er niet alleen voor dat je IP wordt verborgen, maar beschikken ook over de nodige extra tools om je anonimiteit nog meer te waarborgen. Het codeert de verzonden informatie op zo’n manier dat anderen niet met het bestandsverkeer mee kunnen kijken. Zo ga je spionage tegen, zowel qua identiteit als qua bestanden. Op het gebied van proxies is er één technologie die tegenwoordig steeds populairder wordt. Dit zijn de zogenaamde VPN servers, waar je hier meer over leest.

 

computer proxy server en internet

 

Wat is een VPN verbinding?

Je sporen achterlaten is met de komst van VPN servers passé. VPN staat voor Virtual Private Network. Je kunt een VPN zien als een verlengstuk van je eigen persoonlijke netwerk. Bij een persoonlijk netwerk zijn verscheidene computers met elkaar verbonden, waardoor bestandsoverdracht niet via het internet hoeft te gaan. Zo voorkom je dat er met je bestandsverkeer wordt meegekeken en loop je eigenlijk geen risico op virussen. Bij een VPN gaat het eigenlijk hetzelfde. Door zogeheten ‘dedicated connections’ worden meerdere computers met elkaar verbonden. Bestanden worden zo goed versleuteld dat niet te achterhalen is wat voor bestanden worden verstuurd. Daarnaast levert een VPN verbinding uitstekende waarborging van anonimiteit, doordat het net als proxies jouw identiteit als het ware vervangt door het IP adres van de VPN server. Verborgen voor derden zijn kan dus eigenlijk niet op een betere manier.

Hoe maak ik een VPN verbinding?

Een VPN verbinding regelen is eigenlijk heel eenvoudig. Hoewel er ook gratis alternatieven te vinden zijn, is het slim om voor een betaalde VPN te gaan. Voor een aantal tientjes per jaar ervaar je dan de volledige zekerheid van een VPN zonder last te hebben van vervelende advertenties. De investering is het zeker waard, aangezien je veel narigheid kunt voorkomen. Als je goede VPN software hebt gevonden, kun je deze in een handomdraai activeren. Een uitgebreide installatie is niet nodig. Je wordt gevraagd een gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Deze gebruik je vervolgens iedere keer wanneer je op het netwerk wilt inloggen. Ben je eenmaal ingelogd, dan kun je ervan uitgaan dat alles wat je vanaf dat moment doet veilig is. Tenminste, dit is bij de meeste VPN aanbieders zo. Als je zelf wil inzien wat de proxy-instellingen van de VPN zijn, zorg er dan voor dat je er een kiest die transparant is.

Overal Netflix en andere diensten

Wat kun je nu allemaal met een virtual private server? Naast je IP adres verbergen kan het er voor zorgen dat je van verschillende online diensten kunt genieten. Als je in het buitenland bent maar je wilt wel gewoon afleveringen van je favoriete programma op internet bekijken, kun je bijvoorbeeld een VPN instellen waardoor het lijkt dat je in Nederland bent. Via een VPN Netflix kijken behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Let er wel op dat het gebruik van VPN om muziek te luisteren en films te kijken niet in elk land toegestaan is. Surf anoniem, maar doe het wel op een verstandige manier.

De ene vpn client is de andere niet. Wees er zeker van dat jij de beste virtual private network client voor jou gebruik uitzoekt zo dat je niet ongemerkt toch sporen achterlaat op het internet. In de tabel bovenaan deze pagina kun je gemakkelijk vpn software vergelijken en zo een goede keus maken.

VPN Chrome

Je vraagt je nu waarschijnlijk af welke VPN servers er allemaal te vinden zijn. Daarom zie je hier een aantal suggesties voor verschillende browsers. Anoniem surfen met Google Chrome is bijvoorbeeld gemakkelijker dan je denkt. Je kunt er voor kiezen om een VPN te gebruiken. Deze kun je vinden in de store van Chrome. Misschien heb je wel eens gehoord van de software van Hola, waarmee anoniem zoeken hartstikke makkelijk is. Je Chrome IP verbergen kan ook met behulp van betaalde software. Hiermee ontloop je vervelende advertenties. Zoek bijvoorbeeld eens op Private Internet Access of TorGuard VPN. Dit zijn softwarebundels die al langere tijd worden gebruikt. Je IP adres traceren is zo goed als onmogelijk als je met zo’n VPN Google Chrome gebruikt.

 

VPN Firefox

Ook als je niet met Chrome surft, maar met Firefox, kun je gebruik maken van een VPN. Op de add-ons pagina van Firefox vind je de nodige VPN servers. Deze zijn gratis en dus geldt er net als bij de VPN servers voor Chrome dat het gebruik misschien niet optimaal is. Anoniem surfen met Firefox kun je beter doen als je gebruik maakt van een betaalde VPN. De software van SlickVPN bijvoorbeeld: deze software voldoet niet alleen aan de eisen van versleuteling, anonimiteit en bescherming, maar is ook heel handig in gebruik. Doordat er in 48 landen een server staat, vind je altijd wel een manier om een blokkade te omzeilen. Je Firefox IP verbergen is dus heel gemakkelijk, en met de software van SlickVPN kan het ook nog eens op meerdere apparaten tegelijkertijd. Kijk ook eens bij beschrijvingen van andere software en beslis voor jezelf welke aan jouw eisen voldoet.

 

VPN iPhone en Android

Ook op je tablet en mobiele telefoon kan het belangrijk zijn om anoniem te surfen. Je zult het misschien niet verwachten, maar ook voor je iPhone en andere smartphones en tablets kun je een VPN instellen. Aangezien je tegenwoordig met elk apparaat gebruik maakt van het internet, is het niet meer zo dat alleen het bestandsverkeer vanaf je computer moet worden beveiligd. iPhones bieden van zichzelf al de mogelijkheid om een veilige verbinding in te stellen. Zo denken ze bij Apple mee met de mensen die voor hun werk vertrouwelijke informatie met anderen moeten delen. Je kunt zo’n VPN instellen via de algemene instellingen van je telefoon. Als je liever een VPN instelt die losstaat van Apple, kun je voor een download van andere software gaan. Of je nu thuis zit, of gebruik maakt van een open wifi netwerk onderweg, op deze manier is anoniem surfen met je iPhone geen probleem.

Het gebruiken van een beveiligde verbinding is ook erg belangrijk tijdens het gebruik van openbare netwerken en hotspots. Verbinding maken via een onbeveiligd openbaar netwerk geeft hackers of de eigenaar van het netwerk de mogelijkheid om kinderlijk eenvoudig in te breken in je telefoon of tablet. Maak jij verbinding via een vpn-tunnel dan wordt het onmogelijk voor de hackers om in te breken in jouw smartphone.

 

Surf anoniem met TOR

the union browserEen alternatief dat tegenwoordig ook door veel mensen wordt gebruikt is het zogenaamde TOR. Het verschil met VPN is dat je bij TOR sowieso geen geld betaalt, maar dat zorgt er ook voor dat je minder zekerheid hebt. Als je aangesloten bent op een TOR network, worden alle bestanden die je verstuurt of binnenhaalt eerst via een aantal andere computers omgeleid. Zo is het voor anderen moeilijk te achterhalen wie nu de oorspronkelijke verzender is. Dit zorgt er wel weer voor dat TOR over het algemeen langzamer is dan een VPN. Daar komt bij dat versleuteling niet zo geraffineerd verloopt als bij een VPN netwerk. Over het algemeen is TOR voldoende, maar als je om een bepaalde reden meer veiligheid nodig hebt, is het verstandig om een VPN connectie te overwegen.

Nog enkele tips

Hopelijk heb je nu een beter beeld gekregen wat je kunt doen als je op zoek bent naar een proxy. Achter een proxy Chrome of Firefox gebruiken is makkelijk, maar zorg er voor dat je weet wat gratis en betaalde versies precies doen. Daarnaast is het verstandig om sowieso bepaalde sites niet te bezoeken, als je de herkomst niet vertrouwt. Ga zelf op een veilige manier met je gegevens om, want een VPN kan je niet voor alles beschermen. Het verkleint wel je digitale voetafdruk, en dat is tegenwoordig wel een ‘must’ te noemen.