Freedom
 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 2.5 sterren
 • Prima
€49.90 / jaar

 • Freedom
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 12/29/2023

Conclusie:

Freedom van F-Secure bevat geen kill switch wat een grote minpunt in is. Daarbij is de informatie die zij geven gebrekkig, zo is het bijvoorbeeld iet duidelijk hoeveel servers zij hebben en op welke locaties.

Freedom
 • Freedom
 • Beoordeling: 2.5
 • Prijs: €49.90 / jaar
 • Getest door: :
 • Gepost op: : 12/29/2023
 • Laatst gewijzigd: 12/29/2023

 Geen Datalimiet
Kill Switch
 Geen Logs
 Torrents

 

 • Aantal landen: onbekend
 • Aantal servers: onbekend
 • Gelijktijdige verbindingen: 3+
 • Gebruikte encryptie: 2048-bit en AES-128
 • Protocols: OpenVPN, IPSEC
 • Compatibel met: Windows, Android, IOS en Mac

Het Finse bedrijf Freedome dat onderdeel is van F-Secure valt onder de Finse wetgeving en jurisdictie. Daarnaast bezitten zij hun eigen DNS servers. Daarnaast is filesharing op sommige servers gelimiteerd of geblokkeerd. Wat valt er nog meer te melden over de service die dit bedrijf verleent?

Opslaan van logs

Freedom slaat geen logs op waarmee een IP-adres aan een gebruiker kan worden gekoppeld. Mocht het ooit gebeuren dat een dergelijk systeem wel wordt vereist onder de jurisdictie, dan zal het bedrijf dit implementeren. Met daarbij de kanttekening dat dit wel toepasbaar is. Daarnaast wordt ook de opslagtijd tot het minimum beperkt. Bij het bedrijf is het mogelijk om zonder registratie gebruik te maken van de diensten van het bedrijf. Dit houdt in dat alle log gegevens hierdoor zouden leiden naar anonieme en willekeurige gebruikers en het IP-adres van de gebruiker.

Tools die misbruik tegengaan

Freedome heeft een aantal eigen tools die misbruik van hun diensten en service tegengaan. Deze tools zijn volledig geautomatiseerd zodat het peer-to-peer verkeer op sommige gateway sites gelimiteerd kan worden. Wanneer Freedome iets tegen komt dat niet overeenkomt met hun gebruiksbeleid, zijn zij in staat om het verkeer te limiteren of de toegang tot de VPN server te blokkeren. Echter zijn deze processen volledig geautomatiseerd, zodat anonimiteit is gewaarborgd. Deze tools bevinden zich dan ook lokaal op de VPN gateway.

Daarnaast maakt het bedrijf geen gebruik van externe e-mailproviders. In plaats daarvan ben je als gebruiker in staat om je in te schrijven voor het bèta programma door middel van je e-mailadres aan te leveren. Zo kun je feedback sturen via e-mail. Deze e-mail adressen worden alleen gebruik om zaken als productbeschikbaarheid door te geven.

Betaalde klanten kunnen in de toekomst ook enkele tools gebruiken om te chatten met de support afdeling. Hierbij wordt alleen de informatie opgeslagen die de gebruikers vrijwillig opgeven. Daarna wordt deze informatie gekoppeld aan de vraag. Dit wordt verder niet gekoppeld aan andere gegevens die bekend zijn. Daarnaast worden deze gegevens uitsluitend gebruik voor het oplossen van het probleem.

Wat gebeurt er bij een DMCA verzoek of gerechtelijk bevel?

De diensten van Freedome bevatten geen content die verwijderd kan worden. Het bedrijf biedt dan ook alleen een data pijplijn en geniet geen direct financieel voordeel van de content die wordt verspreid tijdens het gebruik van de service. Sommige uitsluitingen van verantwoordelijkheid zijn van toepassing op een verzoek van de DMCA, echter is het verwijderproces zelf niet toepasbaar op de VPN service. Wettelijke gegevensverzoeken kunnen dan ook alleen gericht worden aan de F-Secure Corporation in Finland. Wanneer een autoriteit van buiten Finland dergelijke data opvraagt, zal dit verzoek direct bij de Finse politie worden gedaan of via Interpol. Dit gebeurt in overeenstemming met de in internationale conventies uiteengezette procedures. Freedome heeft hier tot op heden nog geen verzoeken van ontvangen.

Het bedrijf beschikt ook niet over een warrant canary systeem. In plaats hiervan is Freedome erop gebouwd om zo min mogelijk gegevens op te slaan. Een dergelijke warrant canary wordt over het algemeen geactiveerd door een wettelijk verzoek met betrekking tot een specifieke individuele gebruiker. Echter zijn zij meer bezig met de grootte van het klantenbestand en het belang van de gegevens in het verzoek. Een warrant canary is dan ook alleen een goede inventieve barometer, maar meet het risico over specifieke gebruikersgegevens niet.

Betaalsystemen

Freedome beschikt over een aantal verschillende betaalmogelijkheden. Als je op zoek bent naar de meest anonieme methode, is het mogelijk om een cadeaubon te kopen in de winkel. Als je deze bon contant betaalt laat je geen gegevens achter. De cadeaubon wordt later via de database geverifieerd. Daarnaast kun je ook in-app aankopen doen, via de App Store van Apple of de Play Store van Google bijvoorbeeld. Hierbij ontvangt Freedome ook geen gegevens van de koper.

Ook bezit het bedrijf een eigen e-store. Hierbij worden alle betaal- en bestelprocessen afgehandeld door het Duitse Cleverbridge AG. Deze partner verzamelt alle betaalinformatie en slaat dit op. Freedomekan hier echter niet bij. Het kopellen van een gebruiker aan een persoon gaat dan ook tegen het beleid in.

Veilige VPN verbinding

De applicatie van het bedrijf biedt de gebruiker geen selecteerbare versleutelingsalgoritmes. De servers en cliënten zijn dan ook geauthentiseerd voor het gebruik van X.509 certificaten met 2048-bit RSA keys en SHA-256 signatures. De iOS cliënten gebruiken IPSEC met AES-128 versleuteling, voor andere cliënten, waaronder Android en Windows, geldt een OpenVPN verbinding met AES-128 versleuteling en Perfect Forward Secrecy.

Controle over VPN servers

Bij de meeste locaties waar Freedome gebruik van maakt wordt gedeelde hardware bestuurd door gespecialiseerde beheer leveranciers. Echter bezit het bedrijf ook eigen hardware. In sommige landen gebruikt het bedrijf meerdere providers tegelijk, zodat een betere redundantie tot stand komt.

Minder goed

Freedom van F-Secure bevat geen kill switch wat een grote minpunt in is. Daarbij is de informatie die zij geven gebrekkig, zo is het bijvoorbeeld iet duidelijk hoeveel servers zij hebben en op welke locaties.