VPN staat voor “Virtual Private Network” (virtueel particulier netwerk of virtueel privénetwerk) en is de veiligste manier om met het internet op te gaan zonder dat je bang hoeft te zijn dat je online identiteit, je privacy en je financiën in gevaar te brengen.

Een VPN bestaat uit het volgende:
Hier volgen een aantal ingrediënten die je provider nodig heeft om het spell, de magie, van een VPN te creëren.

1. VPN-server
De servers zijn op verschillende plaatsen toegankelijk gemaakt door de VPN provider

2. Verschillende protecols
Om de tunnel te creëren.

3. Versleuteling
De encryptie zorgt er voor dat de communicatie beveiligd is zodat het onleesbaar wordt voor hackers.

 

devices vpnEen VPN werkt als volgt

Door middel van de bekende sterke VPN protocls, wordt door de VPN een beveiligde tunnel gecreëerd. Het VPN verbergt je oorspronkelijke IP-adres achter een eigen IP-adres en versleutelt al de communicatie die via de beveiligde tunnel loopt waardoor je op internet vrij en anoniem kunt surfen.

Een VPN geniet van verschillende voordelen
Een VPN gebruiken biedt talloze voordelen. Er volgen hier een aantal van de meest voorkomende.

Vervang het oorsprongkelijke IP-adres met eentje die anoniem is
De hoofd reden van deze uitvinding was, toen VPN werd ontworpen, een tunnel creëren tussen verre computers om remote access (toegang op afstand) mogelijk te maken. En dit werd met succes bereikt. In een later stadium werd VPN meer en meer gebruikt om te schakelen tussen verschillende locaties, elke locatie met een eigen IP-adres. Vandaag de daag wordt VPN alleen gebruikt om het IP-adres van de eindgebruiker te beschermen door het simpel te verbergen achter het IP-adres van een van zijn eigen servers.

Wanneer er een verbinding tot stand komt met de VPN, wordt onze oorspronkelijke IP-adres (door de Internetprovider toegewezen) simpelweg vervangen door het IP-adres van de VPN-servers. Bijvoorbeeld, als je internetprovider je een IP-adres van Amsterdam heeft toegewezen, 89.5.863.53.7 (omdat je in Amsterdam woont), wanneer je via een VPN-verbinding maakt met een Engelse server zal je IP gewijzigd in bijvoorbeeld 3.751.002.0 Op deze manier kun je toegang krijgen tot geblokkeerde websites in de Verenigde Staten, omdat je oorspronkelijke IP anoniem blijft en zelfs je internet provider zal geen sporen kunnen vinden van je online activiteiten.

is vpn veiligVersleutel je gegevens

De VPN server is het beste product wat je kunt nemen voor  de versleuteling van je internet verbinding. Wanneer je gegevens verzendt via internet, reizen deze gegevens samen gebuddeld in verschillende clusters. Deze clusters zijn makkelijk te onderscheppen, door middel van eenvoudige tools op het web. Neem een brief als voorbeeld. Stel, je stuurt een brief naar je oom via je neef. De brief in een geopende enveloppe en dus kan iedereen die de envelloppe door handen heeft gehad het ook gemakkelijk lezen. Stel dat deze brief in een gesloten envelop zat?  Op deze manier kan niemand ongemerkt de enveloppe openen en de brief lezen.

Encryptie is zoals de gesloten enveloppe en de lijm die het dicht heeft geplakt, waardoor de brief moeilijker is te lezen voor onbevoegden en je online activiteiten te monitoren. De Virtual Private Server is het enige instrument dat een sterke 8192bit sleutel in combinatie met een AES256 versleuteling biedt.

Vermijd censuur en geografische restricties

De censuur neemt steeds toe en het recht op vrijheid van meningsuiting neemt af en dit vergroot de behoefte in een VPN. Er zijn veel plaatsen op de wereld waar het niet toegestaan is om je mening te openbaren.

De VPN tunnel is verreweg de beste keuze om de geografische blokkade en censuur te voorkomen. In landen als Oezbekistan of de Republiek Congo, waar het absoluut niet is toegestaan om je mening te uiten, is de oplossing verbinding te maken met je VPN provider, bijvoorbeeld, de V.S. of het Verenigd Koninkrijk. Zodoende, heb je eenvoudig toegang naar websites op het internet waardoor je je gedachten openlijk verspreiden.

Wordt overal en altijd toegelaten tot websites die in bepaalde landen zijn geblokkeerd.
Veel entertainmentsites maken afspraken om de online inhoud van hun website te onttrekken voor andere landen. Er zijn ook veel landen waar het verboden is om te socialiseren op social media websites en er zijn verschillende landen waar je geen films of tv programma’s kan kijken zonder fysiek aanwezig te zijn.

Een VPN-dienst kan je helpen om de geblokkeerde bronnen te openen die je op internet tegenkomt. Door eenvoudig IP-adres te veranderen met een IP van het gewenste land, verschijn je online zo dat het lijkt dat je in dat land fysiek aanwezig bent. Neem bijvoorbeeld de USA, je wilt daar films kijken, je sluit dus aan op een USA-server en je krijgt dezelfde rechten, op internet, die Amerikaanse burgers hebben. Via deze zelfde weg, als je je bevind in een van de landen waar, bijvoorbeeld, Twitter is verboden en je wilt nodig je verhaal doen over een incident waarvan je getuige bent geweest, hoef je alleen maar op een VPN aan te sluiten.

beveilig verbinding vpnBescherm en beveilig je wifi

Als je een openbaar wifi-verbinding gebruikt (zeg maar bij je stamcafé of op de luchthaven), je hele browseactiviteit, zolang je gebruik maakt van die ene hotspot (draadloos internet aansluitpunt), kan worden gecontroleerd en vastgelegd door een hacker.

Het is zeer goed mogelijk dat iemand die naast je zit alles kan lezen wat je communiceert. Het ergste is dat het zeer gemakkelijk is voor internet criminelen om wifi-hotspots te klonen, waarbij de verwarring kan ontstaan of je met de goede wifi bent verbonden terwijl soms, in de werkelijkheid, het niet anders is dan een val waar je intrapt.

Iedere keer als je verbinding maakt met een wifi netwerk dat openbaar is, kunnen al je gegevens, zoals je creditcard informatie, bijvoorbeeld, makkelijk worden gestolen door een hacker. Met zijn sterke encryptie van militair niveau, zal het VPN je browsersessies beschermen en beveiligen en je gegevens verborgen houden voor hackers en pottenkijkers.

Onbeperkte toegang voor reizigers
Ben je een  frequente reiziger? Wil je graag zien wat er  thuis op de buis is? Goed, de virual private server verwijderd de blokade tot de kanalen in eigen land en kun je je lievelingsprogramma’s volgen vanaf overal ter wereld.

Reizigers hebben ook vaak problemen om dat ze hun eigen bankrekeningen en profielen online niet kunnen openen omdat ze met een totaal verschillend IP-adres proberen in te loggen, het IP-adres van een ander land. Hier komt de VPN om de hoek kijken. Met een vaste of dedicated (eigen, unieke) VPN IP-adres, kun je overal en te allen tijde toegang krijgen tot je bankrekening en als je (social) profielen.